Ob pravilni in kakovostni predelavi so poleg tradicionalnega hmelja v balah, v pivovarskih procesih vse bolj iskani tudi ostali hmeljski proizvodi. Z ohranjanjem arome in svojih lastnosti, dodatni hmeljski proizvodi mnogokrat ponujajo izjemno alternativo uporabi tradicionalnim oblikam hmelja.

HMELJ V BALAH

Hmelj v balah oz. hmelj »natur« je najbolj tradicionalna oblika pridelovanja hmelja.

Ko hmelj dozori na hmelišču, se obere in v najkrajšem možnem času prepelje v proizvodni obrat, kjer se strojno ločijo storžki od rastline in listov. Proces obdelave je strojen. Po strojni separaciji se storžki transportirajo na sušilne linije, kjer se posušijo na vlažnost okrog 8%. Proces sušenja traja približno en dan. Po sušenju se storžki transportirajo v hladilnico, kjer se ohlajajo na sobno temperaturo. Sledi postopek sušenja in ohlajanja ter pakiranja v bale teže 60 kg, ki so pripravljene za transport. Hmeljske bale so narejene iz vrečevine ali iz sintetičnih materialov.

Hmelj v balah ponujamo pakiran v vreče (RB60) ali vakuumiran v 5-kilogramske pakete (VACPAC) z minimizirano vsebnostjo kisika.

Stabilnost produkta:
Hmeljske bale so relativno nestabilne, saj na njih zelo hitro vpliva povišana temperatura in vlaga, ki skupno spreminjata vsebino pakiranega hmelja. Spremembe na hmelju so manjše, če so bale skladiščene v hladilnici na temperaturi okrog 0 – 5 °C.

Prednosti produkta:
Tradicionalna oblika hmelja uporabljena v pivovarskih procesih.

HMELJSKI PELETI TIP 90

Manjši pakirni volumen, ohranjene pivovarske karakteristike

Transportne bale s hmeljem so fizično odprte in hmelj je strojno še dodatno pregledan. Z dodatnim pregledom se izločijo morebitni tujki in primesi, kateri bi lahko ostali primešani v procesu pakiranja hmelja v bale. Posušeni hmeljski storžki so v procesu briketiranja zmleti v hmeljski prah, ki se potem na briketirnem stroju stiska v pelete. Peleti so enake velikosti in sestave glede na vrsto hmelja uporabljenega za proizvodnjo peletov. Peleti se po izdelavi transportirajo v peletni silos, ki je vezan na proizvodno linijo. Peleti se pakirajo v aluminijaste tripleks vreče velikosti 10 kg ali glede na potrebe kupca. V fazi pakiranja se izpodrine kisik iz vreč z vpihavanjem CO2.

Proces predelave
Tipični peleti podjetja HMEZAD exim d.d. so narejeni v procesu mletja in stiskanja sortirane vrste hmelja, ki je bila predhodno kontrolirana in laboratorijsko testirana. Hmelj, predelan v pelete, je fizično bolj sprejemljiv.

Stabilnost produkta:
Hmezadovi peleti ohranjajo osnovne značilnosti hmelja, ki so potrebne za varjenje piva. Pakiranje v alu vrečke in izsesavanje kisika znatno povečajo ohranjanje kakovosti peletov, predvsem alfa kislin in esencialnih olj. Priporočeno je hranjenje na hladnem, najbolje v hladilnici pri temperaturi od 0 do 5°C.

Prednosti produkta:

  • Enotnost hmeljskega produkta,
  • Prihranek pri transportnih stroških,
  • Zmanjšane skladiščne potrebe,
  • Nižji stroški manipulacije,
  • Manjši pakirni volumen,
  • Brez primesi ali tujkov,
  • Ohranjanje osnovnih pivovarskih karakteristik,
  • Ohranjanje pivovarske arome,
  • Preprečevanje oksidacije produkta.

KONCENTRIRANI HMELJSKI PELETI TIP 45

Izboljšane pivovarske karakteristike – ohranjene senzorične lastnosti

Koncentrirani peleti so narejeni v procesu mletja in stiskanja sortirane vrste hmelja, ki je bila predhodno kontrolirana in laboratorijsko testirana. Razlika priprave peletov je v mehanski separaciji mletega hmelja, ki se z ločevanjem koncentrira.

Hmelj se zmelje in ohladi na temperaturo – 20 °C. S to ohladitvijo se loči lupolin. S specializiranim procesom se lupolin loči od storžka in peclja. Koncentracija alfa kislin se izvede z dodajanjem osnovnega suhega proizvoda, ki služi za osnovo koncentriranega lupolina v obliki peletov. Te koncentrirane oblike peletov rezultirajo v pelete s povečano stopnjo lastnosti potrebnih za proizvodnjo piva, istočasno pa ohranjajo senzorične lastnosti.


Stabilnost produkta:
Koncentrirani peleti ohranjajo osnovne karakteristike hmelja, ki so potrebne za varjenje piva. Pakiranje v alu vrečke in izsesavanje kisika znatno povečajo ohranjanje kakovosti peletov, predvsem alfa kislin in esencialnih olj. Priporočeno je hranjenje na hladnem, najbolje v hladilnici pri temperaturi od 0 do 5 °C.

Prednosti produkta:

  • Enotnost hmeljskega produkta,
  • Prihranek pri transportnih stroških,
  • Zmanjšane skladiščne potrebe,
  • Nižji stroški manipulacije,
  • Manjši pakirni volumen,
  • Brez primesi ali tujkov,
  • Ohranjanje osnovnih pivovarskih karakteristik,
  • Ohranjanje pivovarske arome,
  • Preprečevanje oksidacije produkta,
  • Zmanjšana količina dušika in kemičnih usedlin,
  • Večja možnost standardizacije alfa kislin,
  • Zmanjšanje rastlinskega dela hmelja.

 

HMELJSKI CO2 EKSTRAKT

Ohranjanje osnovnih karakteristik v primerjavi z natur hmeljem je zelo veliko in se z leti ne znižuje.

Proces ekstrakcije je narejen z ogljikovim dioksidom. S procesom ekstrakcije so v CO2 skoncentrirane vse esencialne hmeljske komponente (alfa kisline, beta kisline, olja,..). Produkt je izredno čist in ima zelo dobro vrednost hrambe.

V procesu ekstrakcije se iz hmelja izločijo nepotrebne in slabe snovi (trde smole, kvarljive smole, tanini, dušiki, kemikalije,maščobe, voski,…). Produkcija piva z ekstraktom je enaka osnovni metodi ali celo boljša zaradi čistosti produkta.

Sama produkcija ekstrakta temelji na visokokakovostni tehnologiji obdelave s CO2 –jem. Proizvodnji proces je pripravljen tako, da minimalno vpliva na osnovne karakteristike.

Pri pripravi piva so arome hmelja v ekstraktu podvojene napram tradicionalni pripravi piva z natur hmeljem. Skoraj vsa esencialna olja se v ekstraktu ohranijo, ohrani pa se tudi osnovna aroma posamezne vrste hmelja uporabljene pri proizvodnji.


Stabilnost produkta:
Ekstrakt hmelja ostaja stabilen in ohranja vse hmeljske vrednosti izredno dolgo. Ohranjajo se alfa kisline in tudi vsa esencialna olja. Primerno hranjen ekstrakt v pločevinkah v hladilnici lahko ohranja vse svoje vrednosti več let. Temperature, pri katerih se shranjuje ekstrakt, se lahko gibljejo med 0 °C (minimum) in 20 °C (maksimum). Ohranjanje osnovnih karakteristik v primerjavi z natur hmeljem je zelo veliko in se z leti ne znižuje.

Koriščenje produkta:

  • Proizvod je zlato – zeleno – rjave barve in zelo gost,
  • Koncentracija alfa kislin varira glede na vrsto, alfa kisline so v razmerju med 25 % in 65 %,
  • Koncentracija beta kislin varira glede na vrsto, beta kisline so v razmerju med 15 % in 38 %,
  • Koncentracija olj v hmelju je med 3 % do 12 % (varira glede na sorto hmelja),
  • Pakiranje ekstrakta glede na potrebe alfa kislin in glede na težo, ki je željena s strani kupca,
  • Možne so naslednje oblike pločevink: 0,5 kg, 1,0 kg, 2,0 kg, 3,0 kg, 4,0 kg

Prednosti produkta:

  • Enotnost hmeljskega produkta,
  • Prihranek pri transportnih stroških,
  • Zmanjšane skladiščne potrebe,
  • Nižji stroški manipulacije,
  • Manjši pakirni volumen,
  • Brez primesi ali tujkov,
  • Ohranjanje osnovnih pivovarskih karakteristik,
  • Ohranjanje pivovarske arome,
  • Preprečevanje oksidacije produkta,
  • Zmanjšana količina dušika in kemičnih usedlin,
  • Večja možnost standardizacije alfa kislin,
  • Zmanjšanje rastlinskega dela hmelja.

Important Update! - Hmezad webshop

Hmezad WebShop has merged with Hopsi Shop to bring you an even better shopping experience!
You’ll now find all your favorite brewing ingredients and supplies at Hopsishop.com, the same great products, the same quality, just under one roof!
You are being redirected automatically. If it doesn’t happen, click here to continue.
Thank you for your support!  🍻

This will close in 20 seconds